2021’de Yabancıların İkamet Adresi Türkiye Olacak!

Covid-19’un dünya ekonomisine etkileri, Türkiye’de de satın alma tercihlerindeki farklılıklarla kendisini göstermeye başladı. Özellikle yabancı gayrimenkul alıcı profillerinin değiştiği gözlemlenirken, ihtiyaçlar da değişiklik göstermeye başladı. Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Pandemi sonrasında ülkemizde kalıcı ikamet etmek için gelecek yabancılar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’ye yaşamak için geliyorlar. 2020 yılı 2. Çeyrek sonu itibariyle yabancı yatırımının metrekare bazında yüzde 36’sı vatandaşlık hakkı için yatırım yapıyor ” dedi. 

Koronavirüs salgını gölgesinde geçen 2020 yılında konut satışları, tüm zamanların rekorunu tazelemeye koşuyor. İlk 11 ayda satılan konut sayısı 1 milyon 393 bin 335 adet oldu. Üçüncü çeyrekte yabancı turist ziyaretinin yüzde 77 azalmasına rağmen, yabancıya gayrimenkul satışında geçtiğimiz yılın yakalandığını belirten Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Yabancılara yapılan satışlarda bir önceki döneme göre yüzde 25,92 oranında artış görüldü ve üçüncü çeyrekte yabancılara 11 bin 903 konut satışı gerçekleştirildi. Üçüncü çeyrekte yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada yüzde 42,5 pay ile İstanbul, ikinci sırada yüzde 20,3 pay ile Antalya yer aldı. 2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle Türkiye’deki yabancı yatırımının metrekare bazında yüzde 36’sı vatandaşlık hakkı için” diye konuştu. Pandemi sonrasında yabancıların kalıcı ikametinin adreslerinden birinin Türkiye olacağını kaydeden Ergüven, “Pandemi sonrası bahçeli , müstakil ve villalara olan ilginin artığını görüyoruz. Ağırlıklı olarak yaşamak için yatırım yaptıkları için satın alma tercihleri bu şekilde değişti” dedi. 

 “2021’de 10 milyar dolarlık döviz getirisi bekliyoruz”

Yabancı gayrimenkul yatırımcısının ticari gayrimenkul tercihlerinin de değiştiğine dikkat çeken Ergüven, “Ticari gayrimenkul tercihlerinde geniş metrekareli ofisler dikkat çekiyor. Covid sonrası özellikle yabancı gayrimenkul alıcısı segmentinde 7 milyar dolarlık bir satış bekliyoruz. Ortalama 170 bin dolarlık gayrimenkul satış fiyatlarının 200 bin dolar seviyesine çıkmasını öngörüyoruz. Ayrıca Avrupa’nın da Türkiye’ye daha fazla ilgi göstermesi de olası bir öngörümüz. Coğrafi konumumuz ve imkan fazlalığı özellikle yabancı yatırımcıların kalıcı ikameti için Türkiye’yi tercih etmesinin en büyük sebebi olacak. Kalıcı ikamet olması ile birlikte yabancıların ofis gibi ticari gayrimenkullere yönelip, hem ekonomik anlamda hem de istihdam olarak ülkemize 10 milyar dolarlık bir döviz getirisi olmasını bekliyoruz.” dedi.  

“Yabancı yatırımcının iştahı artıyor”

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan büyüme rakamlarının, yabancı alıcıların yatırım iştahını kabarttığını kaydeden Ergüven, “Alınan tedbirler ekonomik açıdan diğer ülkelere baktığımızda çok isabetli oldu. Türkiye yüzde 9.9 daralırken ABD yüzde 31,4, AB ülkeleri yüzde 13.9, Almanya yüzde 11.2, Fransa yüzde 18.9, İtalya yüzde 17.8 ve İspanya yüzde 21,5 daraldı. Pozitif ayrışma üçüncü çeyrekte gelen yüzde 6.7 oranında büyümeyle de devam etti.” diye konuştu. Bu rakamların yurtdışından ülkemizde yatırım yapmak isteyen yabancılara pozitif mesaj verdiğini ifade eden Ergüven, “2021 yılında beklediğimiz pozitif etkiyi şimdiden görmeye başladık. 2021 yılının ilk çeyreğinde pandeminin etkisinin azalacağını düşünerek ilk çeyrekten sonra çok hızlı bir artış bekliyoruz. Bu yıl uçuşların açık olmamasına rağmen geçtiğimiz yılın satış rakamını yakaladığımızı da göz önünde bulundurursak, 2021 yılında en az yüzde 25’lik bir artışla 50 bin adet gayrimenkul satışı bekliyoruz.” dedi. 

“Pandemi bitince istihdamımızı yüzde 50 artıracağız”

Pandeminin bitmesi ile istihdam oranında ciddi bir artış bekleniyor. Inhouse Global de pandemi sonrasında istihdamını yüzde 50 artırmayı hedefliyor. “Gayrimenkul pazarlama konusunda Türkiye’de gördüğümüz bazı geliştirilmeye muhtaç konuları düzeltmek istiyoruz” diyen Ergüven, “Dünya pazarlarıyla rekabet edebilecek yenilikler geliştirmek, alıcı ve satıcının doğru paydada buluşmasını sağlamak için yeni franchise modelimizi geliştirdik. Gayrimenkul danışmanlık markamızı yeni iş ortaklarımızla 2021 yılında “Türkiye’nin en güvenilir danışmanıyız” mottosuyla hayata geçiriyoruz. İstihdam sayımızı da bu vesileyle yeni yılda yüzde 50 oranında artıracağımızı söyleyebiliriz” dedi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.