Norveç’e mi Gidelim? Yoksa Norveç’i mi Bize Getirelim?

Sezen Vardar

2019 Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi’ne göre kadınların yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç olduğu belirlenmiş.

DW’de yer alan haberde, 2019 “Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi”ne göre dünyada kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülkenin Norveç olduğu açıklandı. Gerçi endekste “hiçbir ülke mükemmel bir puan alamasa da, kadınların güçlenmesi anlamında küresel eğilimin doğru bir yöne gittiği” kaydedilmiş!

167 ülkeden verilerin baz alındığı endekste istihdam, güvenlik, siyasi temsil ve ekonomik özgürlük gibi kriterler dikkate alındı. Georgetown Üniversitesi’nin araştırmayla aynı ismi taşıyan enstitüsü ve Oslo’daki Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacılar, endeksin ilk yayınlandığı 2017’den bu yana kadınların durumunda 59 ülkede iyileşme gözlendiğini belirtti.

Listenin zirvesinde yer alan Norveç’in, ekonomik entegrasyon ve kadınların güvenlik algılarında tam puana ulaştığı, listede ikinci sıraya yerleşen İsviçre’yi, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda takip ettiği görülüyor. Türkiye mi? Hiç sormayın bence ama ben yine de biraz daha moralinizi bozayım, maalesef 114. sırada yer alıyoruz. Yemenli, Afganistanlı, Suriyeli, Pakistanlı, Güney Sudanlı bacılarımın sıralamadaki yerinden söz etmeme gerek yok sanırım…

Haber Almanya kaynaklı olduğu için, bu ülkedeki kadınların durumu da etraflıca ele alınmış. Buna göre Portekiz’le 17. sırayı paylaşan Almanya’da kadınların istihdamı konusunda ilerleme kaydedildiği belirtiliyor, bir iyi haber de onlar adına, gelişmiş ülkeler arasında eğitim açısından Alman kadınları zirvede yer alıyormuş. Ancak söz konusu siyaset olduğunda Alman kadınlarının da durumunda gerileme olmuş, buna göre Alman Federal Meclis’teki milletvekillerinin yalnızca yüzde 30,9’unu kadınların oluşturması bana bizimkiyle mukayese edildiğinde hiç de az gelmedi. Bizde 600 vekilin  sadece 103’ü kadın yani yaklaşık yüzde 17’si. Ne diyelim buna da şükür. Bir de Yemen, Haiti, Umman, Kuveyt, Lübnan ve Tayland gibi ülkeleri düşününce,  bu ülkelerin hepsinde kadın parlamenter oranı yüzde 5’ten az! Vanuatu, Mikronezya ve Papua Yeni Gine’de ise, hiç kadın milletvekili yok. Düşünsenize meclisinde kadın olmayan bir ülkede, kadınların sorunlarına yönelik projeler ne derece çözülür ve sağlıklı olabilir! Parlamentolarında yüzde 50’den fazla kadın oranına sahip ülkeler arasında ilk sırada Ruanda’yı görünce çok şaşırdım (yüzde 60). Onu yüzde 50’nin üzerinde temsille Küba, Bolivya, Meksika izliyor. Kaynak BBC (Parlamentolararası Birlik)

Konu derin bu nedenle şimdilik burada virgül koyarken kafamdaki şu soruya yıllardır cevap bulamıyorum: Neden Türkiye’de ve dünyada kadınlar aynı işi yaptıkları erkeklerden daha az kazanıyorlar? (Türkiye’de  yüzde 12, Almanya’da yüzde 20 daha az)

Leave a Reply

Your email address will not be published.